Fastighetsmäklare – skrota den svenska modellen!

Den svenska modellen där fastighetsmäklaren ska representera både köparen och säljaren är enligt min mening förlegat och fungerar inte i praktiken. Mäklaren ska vara opartisk men alla parter i en fastighetsaffär vet att fastighetsmäklaren egentligen representerar säljaren, med målsättningen att få upp priset och genomföra en snabb affär.  I många andra länder hittar man två mäklare i en fastighetsaffär, en som representerar säljaren och en som representerar köparen.

Jag har varit på otaliga lägenhetsvisningar genom åren och jag tycker att den svenska fastighetsmäklarkåren håller en bedrövligt låg nivå. En vanlig syn på en lägenhetsvisning är att mäklaren står still på en och samma plats och inväntar kontakt från visningens besökare. Det är sällan man ser tillstymmelse till initiativ från mäklaren eller att de aktivt presenterar objektet. De mäklare som jag har träffat är dessutom ofta väldigt dåligt pålästa på objektet och kan sällan besvara de basalaste frågorna från de som är intresserade.

Jag vet att mäklarna med nuvarande svenska modell utåt sätt ska representera båda parter i fastighetsaffären men det förklarar inte denna totala avsaknaden av engagemang, marknadsföring och försäljning på visningarna.  Mäklarnas bristande intresse förklaras snarare av hur enkelt det är och har varit att sälja en lägenhet, framförallt i storstadsområden.  Det krävs inte någon större insats av en mäklare för att få till en affär, affärerna genomförs i stort sett av sig själva.  Den enda rimliga anledningen till att sälja sin bostad via en mäklare är marknaden. De har marknadsföringskanalerna för att driva intressenter till visningen, det är något som säljaren inte vill eller vågar stå utan.

Jag tycker att vi bör anamma den utländska modellen med en mäklare som representerar säljaren och en som representerar köparen. Detta kommer att tydliggöra de olika rollerna och båda parter kommer att ha en representant som tillvaratar deras intressen. Detta kommer att ställa högre krav på fastighetsmäklarna och förhoppningsvis tvinga fram ett mer aktivt, proaktivt och säljande beteende!

Etiketter: ,

2 kommentarer till “Fastighetsmäklare – skrota den svenska modellen!”

 1. CF says:

  Det är även intressant (agent-principal-problem) att mäklaren och en själv har avvikande incitament att få till ett så högt pris som möjligt vid en försäljning. Om mäklarens arvode baseras på procent av köpeskillingen kan han lika gärna mista som få exempelvis en hundradels eller par hundradelars slice av ytterligare 10 eller 20 000.

  Läste dessutom i ‘Super Freakonomics’ om en undersökning i Kanada där man observerade ett högre pris (i snitt 20 000 USD om jag minns rätt) om man skötte försäljning själv via webben kontra genom mäklare. Skillnaden var dock att det i snitt tog ett par veckor längre tid att få till en försäljning på egen hand.

  Just i detta fall kokar det ju ned till om mäklarens insatser är värda 20 000 USD…

 2. Joakim Andersson says:

  Helt rätt enligt mig!
  När jag nyligen köpte mig min senaste lägenhet var jag på cirka 20 olika lägenhetsvisningar med olika mäklare. INGEN av dessa mäklare var intresserad av vad jag var ute efter, ingen presenterade lägenheten alls, och de flesta kunde knappt svara på vart de olika vägguttagen fanns. Mycket hänvisningar till papprena som de fint lagt upp på köksbordet. Skulle aldrig kalla dessa personer för “Säljare”.

  Även om inte tv-programmet “Million Dollar listing” kanske ger en helt korrekt syn på mäklaryrket i USA så ger det iaf en viss insyn, så det programmet tipsar jag verkligen om!