Mearbetaren som representant för företaget

Alla anställda är ambassadörer för sitt företag och företagets varumärke. I all kontakt de anställda har externt representerar de företaget, mottagaren tolkar dessutom det som kommuniceras av den anställde som om avsändaren är företaget.  Företag som förstått detta kan via varje anställd få en ambassadör som agerar som en indirekt marknadsföringskanal.  Det är viktigt att alla på företaget som har kontakt med kunder, leverantörer, säljare med mera känner att de alltid representerar företaget och vad företaget står för. De företag som inte förstått detta och där inte kärnan i varumärket genomsyrar hela verksamheten kan få stora problem.  Det spelar då ingen roll hur mycket företagets kommunikationsavdelning spenderar på att bygga upp företagets varumärke, det återspeglas i alla fall inte i företagets image.

Som säljare blir man allt som oftast tveksamt bemött i kontakten med potentiella kunder. Jag har hört åtskilliga historier från säljare som vid kallsamtal fått regelrätta utskällningar och riktigt spydiga kommentarer från representanten för företaget de approchera. Genom mina år som säljare har jag även stött på personer som varit direkt otrevliga istället för att vänligt tacka nej till mina tjänster. Jag tror alla säljare stött på företag som direkt gått under jorden så fort de fått en offert, istället för att återkoppla till säljaren eller i alla fall besvara samtalet.

Jag har full förståelse för att människors agendor är fullproppade och att de flesta har mer att göra på jobbet än vad tiden räcker till. Detta är dock ingen ursäkt till att inte agera proffsigt. För de flesta företag är de personer man kommer i kontakt med potentiella kunder, om inte som företag, kanske som privatperson.  Alla företag bör ha en kommunikationsmall för hur de anställda alltid skall agera i kontakt med omvärlden och detta måste omfatta all kontakt, inte bara kontakten med de egna kunderna.

4 kommentarer till “Mearbetaren som representant för företaget”

 1. Magnus says:

  Jag håller utan tvekan med och jag tycker nog att det är särskilt viktigt när man blir uppringd av en säljare. Det händer inte så ofta att det ringer säljare till mig längre men jag brukar se till att ta mig tid att lyssna åtminstone på en elevator pitch. Ibland kan man förstås behöva tvinga säljaren komma till skott och förklara erbjudandet om det är en ovan säljare som inte direkt fattar att jag är beredd att lyssna om det går fort.

 2. Instämmer skulle kunna berätta historier i timmar om otrevliga säljare och potentiella kunder. En instruktion är förvisso bra, jag tycker fortfarande att det tillhör normalt hyfs att vara artig och trevlig.
  Sedan tänker jag fortsätta i min tro att otrevliga personer för eller senare får tillbaka det. Världen blir mindre och mindre och sådant sprider sig snabbt.
  Patrik / Försäljningschefen

 3. […] Nordkvist Alla som är anställda på ett företag representerar det. Hur var och en bemöter externa kontakter påverkar företagets varumärke.  Tyvärr är det fortfarande en del som inte tänker på det i sitt dagliga agerande.Det är inte […]

 4. All kommunikation från ett företag är viktig. Vare sig det är genom medarbetare, annonser, tv-reklam, facebook, hemsida.
  Förr spreds rykten (positiva/negativa) till vänner och grannar. Oftast till en begränsad skara människor.
  Idag funkar det inte så. En kommentar på Twitter, Facebook eller ett forum kan få enormt genomslag.
  Blir det tillräckligt stor spridning hamnar det dessutom i media. Är det något positivt så är det ju gratis reklam.. å andra sidan blir kanske en negativ kommentar förödande.